Bij de eerste bevallingen waar ik aanwezig mocht zijn, was ik 100% geboortefotograaf. Mijn doel was om mooie en integere foto’s te maken vol emoties, en daar ging ik ook helemaal voor. Maar in de gesprekken achteraf werd me ook vaak verteld hoe ik de sfeer in de kamer mee had bepaald. Ik hoorde vaak dat ik een natuurlijke rust over me heb die ik ook kan overbrengen op andere personen in de ruimte. Hoe meer ik over het geboorteproces te weten kwam, hoe meer ik ontdekte hoe belangrijk die rust is. Het knuffelhormoon oxytocine komt dan vrij, wat de weeën dan weer versterkt (als je daar meer over wil weten, kan ik daar in geuren en kleuren over vertellen). Het maakte me benieuwd naar het verloop van een bevalling en hoe je een vrouw in arbeid het best kan ondersteunen.
Vanuit die honger naar kennis volgde ik de opleiding tot doula. Ik leerde er heel veel bij over de verschillende manieren van bevallen, over technieken om de weeën op te vangen, over de voor- en nadelen van medische ingrepen tijdens de bevalling, … Informeren en zorgen voor een mama en haar partner, daar draait het eigenlijk om. De medische beslissingen en ingrepen blijven intussen volledig bij de vroedvrouwen en gynaecoloog.

Fotograaf en doula in één
Als je me boekt als fotograaf, dan krijg je er de doula dus zomaar bij. Om je gerust te stellen, aan te moedigen, een rustige sfeer te creëren en manieren te zoeken om je pijn te verlichten. Ben je op zoek naar een doula die ook voorbereidende gesprekken, placentaverwerking, sluitingsrituelen, ... aanbiedt? Dan verwijs ik je heel graag door naar mijn collega's bij Birthwise of de Vlaamse Federatie van Doula's.
Ik ben mentor voor doula's in opleiding bij Birthwise en aangesloten bij de Vlaamse Federatie van Doula's.

Naar menubalk