Onze (over)grootmoeders werden mama in een tijd waarin bevallen als iets heel natuurlijks werd aanzien. Tijdens hun weeën stonden ze er nooit alleen voor, maar werden ze omringd door andere ervaren vrouwen. Hun kind kregen ze zo goed als altijd thuis, tenzij er een medische noodzaak was om naar het ziekenhuis te gaan.
Enkele generaties later is bevallen steeds meer gemedicaliseerd. Die medische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat we tijdens onze zwangerschappen fantastisch opgevolgd worden. Maar soms lijken we te vergeten dat een kind krijgen, nog altijd even natuurlijk is als toen. 

Bevallen doen we in België intussen meestal in een ziekenhuis. Elke vroedvrouw zou het liefst tijdens de volledige bevalling bij een mama blijven, maar in de praktijk loopt het meestal niet zo. Op een verloskwartier kan het druk zijn, waardoor een vroedvrouw meerdere mama's tegelijk moet begeleiden. Bevallen kan daardoor soms onverwachts eenzaam zijn. Wat een verschil met al die vrouwen van toen die een mama emotioneel ondersteunden. Net dat is de taak van een doula: er voor jou zijn vóór en tijdens je bevalling. 

Wat doet een doula?
Mijn taak als doula begint al een tijd vóór de bevalling, door jou te informeren. Er bestaan zoveel manieren om te bevallen: in een ziekenhuis, een geboortehuis of thuis. Er zijn ook verschillende technieken om de weeën op te vangen: ademhaling, massage, warm water of een epidurale verdoving. Goede of slechte keuzes zijn er niet, het belangrijkste is dat je stilstaat bij wat jij graag wil.

Tijdens de bevalling blijf ik aan je zijde, om je gerust te stellen, aan te moedigen, een rustige sfeer te creëren en jouw pijn te verlichten. Eigenlijk doe ik gewoon alles wat kan om jou en je partner emotioneel en praktisch te ondersteunen tijdens de geboorte van jullie baby. Medische beslissingen of ingrepen horen daar niet bij, die worden exclusief genomen door je vroedvrouw en gynaecoloog.  

Ook na de bevalling kun je nog op me rekenen en kom ik graag nog eens langs voor een gesprek. Terugkijken op de bevalling met iemand die het zelf ook mee beleefde en aan je zijde stond, kan helpen om alles een plaatsje te geven.

Welke voordelen heeft bevallen met een doula?
De constante steun van een doula tijdens je bevalling heeft fysieke en emotionele voordelen. Niet enkel voor jou als mama, maar ook voor je baby. Bevallingen met doula duren minder lang en tellen minder medische ingrepen (zoals bv. een epidurale verdoving, gebruik van de zuignap of een spoedkeizersnede). De baby's hebben ook minder vaak een lagere Apgar-score. Mama's die bevallen met een doula kijken bovendien vaker tevreden terug op hun bevalling. 
Wat kost een doula?
Een doulabegeleiding kost 950 euro.
Als doula blijf ik bij de bevalling tijdens en een uur na de geboorte van jullie kindje.

Wat mag je van mij verwachten?
- vrijblijvende kennismaking enkele weken voor de geboorte
- prenataal gesprek 

- beschikbaar voor al jullie vragen tijdens de zwangerschap
- dag en nacht stand-by vanaf 37 weken
- incl. verplaatsingskosten en parkeerkosten aan het ziekenhuis
- postnataal gesprek
Doula en geboortefotograaf
Ik ben niet enkel doula, maar ook geboortefotograaf, en ik hou er echt van om die twee te combineren. Boek je me als fotograaf, dan ga ik er sowieso voor je zijn als je me voor, tijdens of na je bevalling nodig hebt. De combinatie van doula en geboortefotograaf kost 1.250 euro.


Hoe leg je je plaatsje in mijn agenda vast?
Via het contactformulier of door een mailtje te sturen naar info@kathleenvanvaerenbergh.be
Als doula ben ik aangesloten bij de Vlaamse Federatie van Doula's.
Naar menubalk