Onze (over)grootmoeders werden mama in een tijd waarin bevallen als iets heel natuurlijks werd aanzien. Tijdens hun weeën stonden ze er nooit alleen voor, maar werden ze omringd door andere ervaren vrouwen. Hun kind kregen ze zo goed als altijd thuis, tenzij er een medische noodzaak was om naar het ziekenhuis te gaan.
Enkele generaties later is bevallen steeds meer gemedicaliseerd. Die medische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat we tijdens onze zwangerschappen fantastisch opgevolgd worden. Maar soms lijken we te vergeten dat een kind krijgen, nog altijd even natuurlijk is als toen. 

Bevallen doen we in België intussen meestal in een ziekenhuis. Elke vroedvrouw zou het liefst tijdens de volledige bevalling bij een mama blijven, maar in de praktijk loopt het meestal niet zo. Op een verloskwartier kan het druk zijn, waardoor een vroedvrouw meerdere mama's tegelijk moet begeleiden. Bevallen kan daardoor soms onverwachts eenzaam zijn. Wat een verschil met al die vrouwen van toen die een mama emotioneel ondersteunden. Net dat is de taak van een doula: er voor jou zijn vóór en tijdens je bevalling. 

Wat doet een doula?
Mijn taak als doula begint al een tijd vóór de bevalling, door jou te informeren. Er bestaan zoveel manieren om te bevallen: in een ziekenhuis, een geboortehuis of thuis. Er zijn ook verschillende technieken om de weeën op te vangen: ademhaling, massage, warm water of een epidurale verdoving. Goede of slechte keuzes zijn er niet, het belangrijkste is dat je stilstaat bij wat jij graag wil.
Ik probeer ook de angst voor de bevalling weg te nemen door je mee te geven hoe een vrouwenlichaam werkt. Je kan met al je vragen en onzekerheden bij me terecht. Ik help je om je bewust te worden van je eigen kracht, zodat je met vertrouwen kan uitkijken naar de geboorte.  
Tijdens de bevalling blijf ik aan je zijde, om je gerust te stellen, aan te moedigen, een rustige sfeer te creëren en jouw pijn te verlichten. Eigenlijk doe ik gewoon alles wat kan om jou en je partner emotioneel en praktisch te ondersteunen tijdens de geboorte van jullie baby. Medische beslissingen of ingrepen horen daar niet bij, die worden exclusief genomen door je vroedvrouw en gynaecoloog.  

Ook na de bevalling kun je nog op me rekenen en kom ik graag nog eens langs voor een gesprek. Terugkijken op de bevalling met iemand die het zelf ook meebeleefde en aan je zijde stond, kan helpen om alles een plaatsje te geven.
Welke voordelen heeft bevallen met een doula?
De constante steun van een doula tijdens je bevalling heeft fysieke en emotionele voordelen. Niet enkel voor jou als mama, maar ook voor je baby. Bevallingen met doula duren minder lang en tellen minder medische ingrepen (zoals bv. een epidurale verdoving, gebruik van de zuignap of een spoedkeizersnede). De baby's hebben ook minder vaak een lagere Apgar-score. Mama's die bevallen met een doula kijken bovendien vaker tevreden terug op hun bevalling. 

Wat kost een doula?
Tijdens mijn stageperiode als doula sta ik je bij tijdens je zwangerschap en bevalling voor 450 euro. Je kan die begeleiding ook combineren met geboortefotografie voor 1100 euro.
Wat mag je van mij verwachten?
- vrijblijvende kennismaking enkele weken voor de geboorte
- 2 of 3 prenatale gesprekken van 1 à 2u
- opmaak van een geboorteplan met jouw wensen voor de bevalling
- dag en nacht stand-by vanaf 37 weken
- aanwezig tijdens je bevalling (ongeacht het aantal uren)
- incl. verplaatsingskosten en parkeerkosten aan het ziekenhuis
- een babbeltje na de bevalling

Extra's in combinatie met geboortefotografie:
- fotograferen tijdens de bevalling 
- selectie en nabewerking van de foto's
- je ontvangt een ruime selectie digitale foto's in hoge resolutie

Hoe leg je je plaatsje in mijn agenda vast?
Via het contactformulier of door een mailtje te sturen naar info@kathleenvanvaerenbergh.beAls doula ben ik aangesloten bij de Vlaamse Federatie van Doula's.
Naar menubalk