"De gynaecoloog moedigt me aan en geeft me vertrouwen dat hij niet zal ingrijpen.
En dan kijk ik voor me. Daar zit Kathleen, klaar met haar camera om de geboorte vast te leggen.

Ik kijk haar aan en ze knikt met een kleine lach ... zo één die zegt dat het goedkomt.
Op dat moment krijg ik een wee die nog krachtiger is dan de vorige.
Het is stil en ik hoor alleen maar geruis op de achtergrond. Nu gaat het goed ..."

Uit het geboorteverhaal van Caroline, mama van Eline en zelf ook geboortefotograaf en doula

geboortefotografie

Bij de eerste bevallingen waar ik aanwezig mocht zijn, was ik 100% geboortefotograaf. Mijn doel was om mooie en integere foto’s te maken vol emoties, en daar ging ik ook helemaal voor. Maar in de gesprekken achteraf werd me ook vaak verteld hoe ik de sfeer in de kamer mee had bepaald. Ik hoorde vaak dat ik een natuurlijke rust over me heb die ik ook kan overbrengen op andere personen in de ruimte. Hoe meer ik over het geboorteproces te weten kwam, hoe meer ik ontdekte hoe belangrijk die rust is. Het knuffelhormoon oxytocine komt dan vrij, wat de weeën dan weer versterkt (als je daar meer over wil weten, kan ik daar in geuren en kleuren over vertellen). Het maakte me benieuwd naar het verloop van een bevalling en hoe je een vrouw in arbeid het best kan ondersteunen.

Vanuit die honger naar kennis volgde ik de opleiding tot doula. Ik leerde er heel veel bij over de verschillende manieren van bevallen, over technieken om de weeën op te vangen, over de voor- en nadelen van medische ingrepen tijdens de bevalling, … Informeren en zorgen voor een mama en haar partner, daar draait het eigenlijk om. De medische beslissingen en ingrepen blijven intussen volledig bij de vroedvrouwen en gynaecoloog.

geboortefotografie doula

"“Enkele ogenblikken nadat je deze foto nam, legde je je fototoestel aan de kant. Terwijl de vroedvrouwen hun shift wisselden, werd je gedurende enkele minuten mijn doula.. Je werd mijn vuurtoren in de storm. Het moment zal voor altijd in mijn herinneringen gegraveerd blijven. De kracht van een vrouw die een andere vrouw ondersteunt.”

Laurence

geboortefotografie doula
doula

Als je me boekt als fotograaf, dan krijg je er de doula dus zomaar bij. Om je gerust te stellen, aan te moedigen, een rustige sfeer te creëren en manieren te zoeken om je pijn te verlichten. Ben je op zoek naar een doula die ook voorbereidende gesprekken, placentaverwerking of sluitingsrituelen aanbiedt? Dan verwijs ik je heel graag door naar mijn collega's bij Birthwise of de Vlaamse Federatie van Doula's.

Ik ben mentor voor doula's in opleiding bij Birthwise en aangesloten bij de Vlaamse Federatie van Doula's.