Wat doet een geboortefotograaf de hele week?

02/04/2021

WAT DOET EEN GEBOORTEFOTOGRAAF DE HELE WEEK?

Dus je fotografeert maar een paar uur per week? Wat doe je dan de rest van de tijd? Eh… ook werken 😁 Het stukje ‘op de knop drukken’ is eigenlijk maar een klein deeltje van mijn job als fotograaf. Tijd voor een ‘achter de schermen’!⁠

🌱 Selecteren! Van 300 naar 50 foto’s in 10 minuutjes tijd? Dat kan ik! Het is vooral de volgende stap die tijdrovend is. Elke foto gaat één per één door mijn handen tot de hele reeks op dezelfde manier bewerkt is. Het is het moment om als fotograaf echt je persoonlijke stempel te drukken. ‘Ik herkende je stijl’ is dan ook één van de leukste complimenten om te krijgen. ⁠

🌱 Oh jee, administratie: mailtjes sturen, kalenders inplannen, boekhouding,… En nu snel weer over naar de leuke dingen …⁠

🌱 Zoals babbeltjes. Bij geboortereportages horen gezellige kennismakingsgesprekken, maar ik kan de tijd ook helemaal uit het oog verliezen als je me met andere fotografen of collega’s uit de geboortewereld in één ruimte zet. En ja, ook netwerken is werken. 😁⁠

🌱 Het studeren stopt nooit: de doula-opleiding die ik volg, is superboeiend maar palmt wel wat uurtjes in de agenda in. En dan zijn er nog de fotografie- en bedrijfscursussen: ik kan er gewoon geen neen tegen zeggen.⁠

🌱 De praktische kant van een shoot vraagt flink wat voorbereidingen: studio klaarzetten en opnieuw afbreken, setjes voor newborns zoeken, wasjes doen na babyplasjes, kledij voor zwangerschapsshoots shoppen, locaties spotten, … Een eindeloos lijstje is het! ⁠

🌱 Albums en wanddecoratie maken, hoort er natuurlijk ook bij. Gelukkig maar, want professionele foto’s horen niet enkel op jullie computer te staan, maar als pronkstuk in huis te hangen (voor als we ooit weer bezoek mogen hebben 😉).⁠

🌱 De slokop van mijn werkuren? Dat is zonder twijfel het bijhouden van social media en mijn website. Want in het ontwerpen van infografieken als deze kruipt wel wat tijd. En het tekstje dat je nu aan het lezen bent, zet zichzelf niet op papier. Zeker als je zoals ik graag, maar ook traag schrijft.⁠

Wat ik het liefste doe? Gewoon alles door elkaar. Veel leuker kan een werkweek toch niet zijn? ⁠

SHARE THIS STORY