5 DINGEN DIE ELKE GEBOORTEFOTOGRAAF MOET WETEN

02/10/2023

Geboortefotografie is één van de meest spannende niches van fotografie. Het staat op het verlanglijstje van heel wat fotografen, maar je kan er ook niet zomaar zonder voorbereiding aan beginnen. Hier zijn 5 tips voor elke (toekomstige) geboortefotograaf.

1. Zorg dat je weet hoe een bevalling verloopt. Een ziekenhuisbevalling ziet er helemaal anders uit dan een thuisbevalling. En het is heel handig als je weet wat een vroedvrouw precies bedoelt met ontsluiting, oxytocine, syntocinon of een sterrenkijker.

2. Besef wat het is om on call te zijn. Baby’s komen gedurende het weekend, tijdens dat concert, op de verjaardag van je kinderen, en vooral héél vaak ’s nachts. Elke geboortefotograaf zal het beamen, van wacht staan is zonder meer het zwaarste deel van de job.

3. Voorzie een overlevingstas. Het is heel normaal om bij een bevalling te zijn die een uur duurt, maar het is evengoed normaal om meer dan 20 uur in de kamer te zijn. Dan heb je meer eten en drank nodig dan enkel wat druivensuiker.

4. Schaf een lichtsterke camera aan die je door en door kent. Er zijn momenten dat je moet fotograferen terwijl er enkel drie theelichtjes in de kamer staan. Tijdens andere bevallingen moet je wisselen tussen daglicht in de kamer en het babyhoofdje waar een hele felle operatielamp op schijnt. Als geboortefotograaf zoek je echt de limieten van je toestel op.

5. Werk samen met een back-upfotograaf. De stress halveert zich als je weet dat er iemand is als jij ziek zou worden, of als er twee bevallingen op dezelfde dag zouden zijn. Geboortefotografen zijn concurrenten maar vooral collega’s. We springen met plezier in de auto als een andere fotograaf ons nodig heeft bij een geboorte, en hebben er het volle vertrouwen in dat zij voor ons hetzelfde doen.

Maar bovenal, geniet. Het is écht de mooiste tak van de fotografie.

SHARE THIS STORY